Niewielki startup, przy wsparciu Pentagonu, chce wysłać w kosmos reaktor fuzyjny. Eksperci sceptyczni
15 czerwca 2022, 17:26Przed miesiącem należąca do Pentagonu Defense Innovation Unit przyznała firmie Avalanche Energy grant na stworzenie prototypu urządzenia Orbitron, które ma generować ciepło lub elektryczność na potrzeby napędu prototypowego satelity. Satelita ma trafić w przestrzeń kosmiczną już w 2027 roku. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że Orbitron ma być niewielkim reaktorem, w którym ma zachodzić... fuzja jądrowa
Wypiwszy sos sojowy, przedawkował sól i otarł się o śmierć
7 czerwca 2013, 13:23Podpuszczony przez kolegów 19-latek wypił prawie litr sosu sojowego. Wkrótce potem zapadł w śpiączkę i dosłownie otarł się o śmierć. Jak wynika z artykułu opublikowanego w Journal of Emergency Medicine, nastolatek jest pierwszą osobą, która w tak dużym stopniu przedawkowała sól i przeżyła bez trwałych zaburzeń neurologicznych.
Potwierdzono istnienie trójwymiarowego topologicznego półmetalu Diraca
17 stycznia 2014, 14:16Naukowcy odkryli materiał, który jest trójwymiarowym odpowiednikiem grafenu. Uczeni z Lawrence Berkeley National Laboratory stwierdzili, że bizmutan sodu może istnieć w kwantowym stanie materii zwanym trójwymiarowym topologicznym półmetalem Diraca (3DTDS)
Solny dopalacz dla motyli
12 czerwca 2014, 11:19W pobliżu posypywanych solą dróg u motyli rozwijają się większe oczy i mięśnie.
Niezdrowa dieta najmłodszych
2 lutego 2015, 14:37Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ostrzegają, że niemal 7 na 10 posiłków dla niemowląt i kilkulatków zawiera zbyt dużo soli, a do większości przekąsek producenci wsypują dodatkowo cukier.
Sprej z cytrynianiem sodu sposobem na (na razie czasowe) przywrócenie węchu
10 kwietnia 2017, 10:34Cytrynian trójsodowy może czasowo przywracać powonienie.
Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.
Składnik imbiru pomaga odświeżyć oddech, a przez kwas cytrynowy słone wydaje się mniej słone
31 lipca 2018, 05:17Odpowiedzialny za ostry smak imbiru 6-gingerol stymuluje enzym ze śliny, który rozkłada nieprzyjemnie pachnące związki. Skutkiem jest, oczywiście, odświeżenie oddechu. Kwas cytrynowy zwiększa zaś zawartość jonów sodowych w ślinie, przez co słone pokarmy wydają się mniej słone.
Kwaśne środowisko sprzyja przerzutom nowotworowym
22 marca 2019, 05:28Od dawna wiadomo, że w guzach nowotworowych znajdują się obszary o wysokiej kwasowości (niskim pH). Zwykle obszary takie znajdowały się głęboko wewnątrz guza, gdzie było dostępne niewiele tlenu. Jednak nowe badania przeprowadzone przez naukowców z MIT wskazują, że również powierzchnia guza jest wysoce kwasowa, dzięki czemu guz jest bardziej agresywny i tworzy przerzuty.
Tajemnicze błyszczące obszary na Ceres utworzyła wydobywająca się z głębi solanka
11 sierpnia 2020, 12:22Gdy sonda Dawn przesłała zdjęcia planety karłowatej Ceres, naukowcy mogli bliżej przyjrzeć się tajemniczym błyszczącym regionom na jej powierzchni. Sonda zbliżyła się do Ceres na odległość 35 kilometrów, co ujawniło niezwykłe szczegóły. Dzięki temu uczeni stwierdzili, że jasne plamy to węglan sodu, pozostały po słonej wodzie, która odparowała.